دفاعیه رساله دکتری (صنایع) طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته در شرایط عدم قطعیت: مطالعه موردی کالاهای اساسی

 | تاریخ ارسال: 1400/7/10 | 
دانشجو: آقای حامد پورعلیخانی
استاد راهنما: دکتر بهمن نادری
زمان: سه شنبه ۲۰ مهر ماه ۱۴۰۰ ساعت: ۱۷:۰۰ 
لینک ورود به جلسه
چکیده:
این رساله یک روش برنامه ­ریزی استوار امکانی چند هدفه برای زنجیره تامین حلقه بسته تحت شرایط عدم قطعیت با اتخاذ تصمیمات استراتژیک و تاکتیکی توسعه داده است. هدف بیشینه ­سازی سود و تحویل به موقع محصولات نهایی، و انتخاب بهترین تامین کننده است. با توجه به شرایط کنونی کارخانه ­ها و چالش ­هایی که با آنها مواجه هستند، راهکارهایی پیشنهاد شده است. سپس یک تکنیک حل تصمیم­ گیری چند هدفه برای این مدل ارائه شده است. از رویکرد برنامه ­ریزی استوار امکانی جهت حل مسئله­ ی با اعداد غیر قطعی استفاده شده است. برنامه ریزی استوار امکانی از چند جهت اهمیت ویژه­ ای می ­یابد که هم ویژگی­ های استوار را دارا می ­باشد و هم برای شرایطی که در داده­ ها عدم قطعیت وجود دارد کاراست. از بین بسیاری از روش های استوار امکانی مختلف، در این رساله برنامه ریزی محدودیت های تصادفی امکانی برای توسعه مدل استوار پیشنهاد می­گردد. در این روش تصمیم گیرندگان قادرند یک حداقل سطوح اطمینانی برای محدودیت ­های استوار مسئله جهت نیل به جواب های قابل اتکای استوار تعیین کنند. علاوه بر این، مدل پیشنهادی کاربردهای مختلفی دیگری دارد که می­ تواند یک چهارچوب برای مدیران سطح بالا تامین کند که بتوانند به راحتی فرآیند پیچیده صنعت روغن نباتی را مدیریت کنند. کاربرد مدل براساس واقعیت در کارخانه ­های تولیدی کالاهای اساسی (روغن نباتی) در کشور ایران پیاده ­سازی شده است. نهایتا، محاسبات عملیاتی و تحلیل حساسیت جهت تصدیق مدل استوار امکانی و نتایج مسئله، تحلیل شده است.
ازآنجایی‌که تولید و عرضه در این صنعت وابستگی بالایی به خارج از کشور دارد، ریسک زیادی را به زنجیره متحمل می­ کند و بسیاری از پارامترهای مسئله را با شرایط عدم قطعیت روبرو می­ کند. لذا جهت حل مسئله، رویکرد برنامه ­ریزی استوار امکانی به دلیل مواجه شدن با عدم قطعیت ذاتی مسئله به کار گرفته شد. ضمناً به منظور حل چند بودن تابع هدف (بهینه­سازی تابع هدف، انتخاب تامین کنندگان و زمان تحویل به مشتری)، از یک تکنیک تصمیم ­گیری چند هدفه استفاده شده است. یکی از ویژگی ­های منحصربه‌ فرد رساله آن است که به دلیل آنکه اعداد و ارقام ورودی مسئله تحت تأثیر نظرات خبرگان است نتایج این رساله نیز این امکان را به تصمیم­ گیران می­ دهد که یک چهارچوب تصمیم­ گیری کاربردی و اعداد و ارقام پیچیده، نتایج را با تحلیل‌های ساده ­سازی شده، مدیریت کنند. لذا با ارائه مدل بهینه فوق از تأمین مواد اولیه با استفاده از کشت انواع دانه ­های روغنی در استان‌های بالقوه و پیاده سازی مدل فوق در زنجیره تأمین روغن نباتی در هلدینگ مورد بررسی، می­تواند تا ۵ سال آینده حداقل ۳۳% از منابع روغن نباتی خودکفا شود. سایر سیاست‌های بازیافت روغن نباتی، احداث مراکز توزیع و پخش مویرگی، قیمت تضمینی خرید از کشاورزان و توسعه کشت دانه ­های روغنی بنابر چالش‌های روبرو، به‌عنوان راهکار پیشنهاد و مدلسازی شدند. در این رساله مدلسازی زنجیره تامین روغن نباتی در یکی از هلدینگ­ های تولید کننده در کشور ایران مطرح شده است. نتایج ریاضی خروجی مسئله نشان می­ دهد به دلیل شرایطی که این صنعت در کشور دارد، تنها راه پایداری صنعت حرکت به سمت کشت دانه ­های روغنی است. ضمنا مدل پیشنهادی حل به صورتی طراحی شده است که بتواند نتایج استراتژیک و تاکتیکال برای برخی پارامترهای مسئله را با در نظر داشتن تصمیمات افراد خبره صنعت بهبود دهد.
کلیدواژه‌ها: طراحی شبکه زنجیره تامین بازگشتی، برنامه ­ریزی فازی ریاضی، برنامه­ ریزی استوار امکانی، بهینه­ سازی چند هدفه و صنعت روغن نباتی (کالای اساسی)



CAPTCHA

دفعات مشاهده: 640 بار   |   دفعات چاپ: 118 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر