دانشکده فنی و مهندسی- نمایش
دفاعیه کارشناسی ارشد (سازه‌های هیدرولیکی) بررسی اثرات ناشی افزودن ورق های کمکی مستغرق بر میدان جریان در ماهی رو های VSF

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1400/8/17 | 
دانشجو: آقای محمد رحیمی
استاد راهنما: دکتر مجتبی مهرآیین
زمان: دوشنبه ۱۷ آبان ماه ۱۴۰۰ ساعت: ۱۸:۰۰

لینک ورود به جلسه
چکیده:
ماهی روها سازه های هیدرولیکی هستند که ماهی ها  و دیگر آبزیان برای عبور از مانعی که سازه های هیدرولیکی نظیر سد بر سر راهشان ایجاد می­ کنند، استفاده می­ کنند تا بتوانند در مسیر رودخانه مهاجرت کنند و دلایل مهاجرت، تولید مثل و تغزیه و... می باشد.پس این سازه به اکوسیستم منطقه و بقای آبزیان کمک می­ کند.
این سازه ها با توجه به نوع  گونه آبزیان و ویژگی فیزیکی ؛ توانایی شنا ،زیستی باید طراحی شوند. هرکدام از گونه ها  با توجه به ویژگی و خوصوصیات مربوط به خود طراحی هیدرولیکی خاص خود را دارد.
سازه های ماهی روی VSF راهکاری بهینه برای حفظ پیوستگی طولی رودخانه ها و به دنبال آن حفظ تنوع زیستی در زیست بوم هستند. هنگام طراحی و پیاده سازی این سازه ها باید شرایط بیولوژیکی ماهی های گذرنده را در نظر گرفت، زیرا موفقیت عبور آن­ها وابسته به شرایط هیدرولیکی واقع در VSF و نیز توانایی ها و خصوصیات بدنیشان است. شکل ظاهری و ژئومتری ماهی روها همواره در راستای بهبود عملکرد دستخوش تغییر و بهینه سازی بوده و کماکان نیازمند پیشرفت است.
سازه های ماهی­رو در شاخه  اکوهیدرولیک قرار میگیرند که نقطه ی پیوندی بین مهندسی و علوم تجربی است. برای پیشبرد و تکامل سازه های VSF نیاز به تعامل و همکاری متقابل مهندسی هیدرولیک و اکولوژی است تا مدل های جدیدی با توجه به استانداردهای زیستی ماهی ها ارائه و خصوصیات هیدرولیکی حاکم بر جریان گذرنده از آنها تحلیل گردد و این مدل­ها با گونه های محلی ماهی ها در هر منطقه وفق داده شود.
در این مطالعه به منظور بهینه سازی شرایط هیدرولیکی داخل استخرهای VSF ، تیغه های مستغرق در چند حالت مختلف به داخل استخرها اضافه شد. علت این انتخاب، پیشنهادات مطالعات گذشته مبنی بر تغییرات مؤثر ژئومتریک بود. سپس، با مدل سازی عددی و تحلیل داده ها با استفاده از معیارها و بازه های پیشنهادی در مطالعات پیشین، میزان اثرگذاری و بهبود ناشی از اضافه کردن تیغه های کمکی اندازه گیری شد. در بیشتر موارد، تیغه ها منجر به بالا بردن مطلوبیت جریان برای ماهی ها شد. این امر با افزایش نواحی استراحت و کاهش شرایط دشواری چون سرعت بالای جریان در استخرها اتفاق افتاد. داده های این مطالعه را می­توان در مطالعات تجربی آینده استفاده کرده و بسته به نوع ماهی­ها و خصوصیات زیستیشان، از تیغه­های کمکی برای بهبود شرایط VSF بهره جست.
نشانی مطلب در وبگاه دانشکده فنی و مهندسی:
http://khu.ac.ir/find-60.9760.62842.fa.html
برگشت به اصل مطلب