دانشکده فنی و مهندسی- نمایش
دفاعیه کارشناسی ارشد (صنایع) توسعه روش‌های فراابتکاری به منظور طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته ی محصول کشاورزی کلزا با هدف مدیریت پسماند

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1402/6/23 | 
دانشجو: آقای محمد حسین اکبری
استاد راهنما: دکتر اشکان مزدگیر
زمان: چهارشنبه ۲۹ شهریور ماه ۱۴۰۲ ساعت: ۰۸:۰۰
مکان: کرج دانشکده فنی و مهندسی
چکیده
سالانه میلیون‌ها تن زباله و باقی‌مانده‌ی محصولات کشاورزی دفن، رهاسازی یا سوزانده می‌شود که نه تنها مشکلات زیست محیطی زیادی ایجاد می‌کند بلکه هزینه‌های قابل توجهی را نیز تحمیل می‌کند که محدود به حمل و نقل، دفع و سوزاندن زباله نمی‌شود. یکی از روش‌های اصلی پردازش این زباله و ضایعات محصولات کشاورزی، طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته مطابق با شرایط خاص هر محصول کشاورزی و برگرداندن این مواد ارزشمند به چرخه مصرف به کمک مفهوم اقتصاد دایره‌ای است که به حفظ محیط زیست و سلامت عمومی کمک می کند و در عین حال مقدار قابل توجهی از محصولات مختلف را به چرخه مصرف برمی‌گرداند.
زراعت دانه‌های روغنی در جهان با ‌توجه به افزایش جمعیت، توسعۀ شهرنشینی و بالارفتن سرانۀ مصرف روغن‌های نباتی گسترش چشم‌گیری داشته‌ است. کشورهای مختلف با پرداخت یارانه‌های بالا به کشاورزان تلاش می‌کنند بازارهای جهانی را تسخیرکنند. در ایران نیز رشد جمعیت و تغییر ذائقۀ مردم منجر به افزایش مصرف روغن گردیده‌است.یکی از دانه‌های روغنی قابل‌کشت در ایران کلزا است. استخراج روغن کلزا در ایران از سال ۱۳۱۷ آغاز شده‌است. کشت کلزا با توجه به ویژگی‌های آن از قبیل درصد روغن و کنجاله، امکان کشت پاییزه، امکان برخورداری از نزولات آسمانی، امکان کشت در تناوب با گندم و جو و... می‌تواند میزان نیاز کشور به روغن نباتی را برآورده سازد. اما این محصول از نبود زنجیره تامین مناسب رنج می برد. مطالعه عوامل مختلف موثر در طراحی یک زنجیره تامین بهینه و درک نقش آنها در کسب و کار مزایای بیشتری را در محیط رقابتی جهانی امروز به همراه دارد. 
در این پژوهش یک شبکه‌ی زنجیره تامین حلقه بسته برای محصول کشاورزی کلزا پیشنهاد شده و یک مدل برنامه‌ریزی خطی عدد صحیح مختلط ارائه شده است. سپس این مدل با استفاده از نرم افزار GAMS برای مسائل با ابعاد محدود حل گردیده است. در ادامه با توجه به پیچیدگی‌های مدل توسعه داده شده الگوریتم‌های فراابتکاری مختلفی برای حل مساله در ابعاد کوچک، متوسط و بزرگ با هدف کنترل مشکلات زیست‌محیطی، مدیریت پسماند و کاهش کل هزینه‌های شبکه ارائه شده است. 
نشانی مطلب در وبگاه دانشکده فنی و مهندسی:
http://khu.ac.ir/find-60.9760.69643.fa.html
برگشت به اصل مطلب